top of page

WHAT!-Studie zoekt vrouwen met migraine

Ons werd gevraagd of wij een oproep wilde plaatsen voor het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Zij gaan onderzoek doen naar de oorzaak van hormoon gerelateerde migraine. Migraine kan ook zeker bestaan naast het hebben van PMDD. Daarom werken wij graag mee aan deze oproep. Lees hieronder wat deze studie inhoudt. Zo helpen wij elkaar!


"Zo hebben vrouwen rondom de menstruatie en tijdens de overgang opvallend veel last van migraine. Zwangerschap, het geven van borstvoeding en de postmenopauze beschermen in veel gevallen tegen migraine. Aanvallen die rondom de menstruatie optreden zijn vaak heviger en langduriger dan aanvallen buiten deze periode. Ook reageren menstruatie-gerelateerde aanvallen vaak minder goed op een aanvalsbehandeling."


Over de rol van hormonen bij vrouwen met migraine is nog weinig bekend. Er is grote behoefte aan een betere behandeling ter voorkoming van migraine bij vrouwen. Veel vrouwen gebruiken de anticonceptiepil als behandeling zonder dat hier duidelijk bewijs voor is. Uit een eerder kleinschalig onderzoek blijkt dat vitamine E mogelijk effectief is.


Daarom is de WHAT! trial van start gegaan. WHAT staat voor “Women, Hormones, Attacks and Treatment”.


Het doel van de WHAT! trial is uitzoeken of het dagelijks slikken van de orale anticonceptiepil zonder stopweek OF vitamine E het aantal dagen met migraine kan verminderen.

De WHAT! trial duurt vier maanden: één maand zonder behandeling en drie maanden met behandeling (orale anticonceptiepil OF vitamine E). Waarmee wordt behandeld wordt bepaald door loting. Tijdens het onderzoek wordt een digitaal hoofdpijndagboek bijgehouden. Daarmee kunnen ze zien of het aantal dagen met migraine verandert. Het onderzoek vindt plaats in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).


Voor dit onderzoek is het LUMC hard op zoek naar deelnemers. Merk je een relatie tussen jouw migraine en je hormonen? Stuur dan een mail naar WHAT@lumc.nl of meld je aan via het aanmeldformulier op hun website: www.whatstudy.nl


238 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page