PERIOD. studie
De PERIOD. studie, staat voor "Phenotypes and experiences of reproductive affective disorders among women in the Netherlands", markeert een mijlpaal als allereerste wetenschappelijke studie naar PMDD op Nederlandse bodem.
Het doel van de PERIOD. studie is om diepgaand inzicht te krijgen in de verschillende fenotypen en ervaringen van vrouwen in Nederland die lijden aan premenstruele stemmingsstoornissen, zoals PMS, PMDD en PME. Door dit onderzoek willen we niet alleen de impact van deze aandoeningen beter begrijpen, maar ook mogelijke oorzaken, risicofactoren en variaties in symptomen identificeren. Het uiteindelijke doel is om meer effectieve diagnostische en behandelingsstrategieën te ontwikkelen, die kunnen bijdragen aan een verbeterde kwaliteit van leven voor vrouwen die hiermee te maken hebben.
Oproep tot deelname aan de studie
Stichting PMDD Nederland en het Erasmus MC roepen vrouwen op die aan de volgende inclusiecriteria voldoen om deel te nemen aan de PERIOD. studie:
• biologische vrouwen met (ernstige) PMS/PMDD
• in de leeftijd tussen 16 en 60 jaar
• met een regelmatige cyclus
• met of zonder anticonceptie.
Wanneer je momenteel in verwachting bent of geen dagelijkse toegang hebt tot een mobiele telefoon, computer, laptop of tablet kun je helaas niet deelnemen aan deze studie. Op dit moment vindt de studie alleen plaats in de Nederlandse taal.
Individuen die aan deze criteria voldoen en geïnteresseerd zijn in deelname adviseren wij om eerst de algemene aanmeldbrief door te nemen:
Als je voldoet aan de eerste criteria, dan kun je jezelf aanmelden via de volgende link:
Meer informatie voor (potentiële) deelnemers zijn hier te vinden:
De PERIOD. studie is tot stand gekomen dankzij een volledige inzet van burgerwetenschap (Citizen Science), waarbij alle betrokkenen vrijwillig bijdragen. Wil je ons steunen? Dan kun je een donatie doen! Alle kleine beetjes helpen.
Meest recente updates
Tijdens de Lotgenotendag 2024 'Het wordt weer beter' van PMDD Nederland sprak Astrid Kamperman over de PERIOD. studie, een unieke studie naar premenstruele stemmingsklachten.
Astrid en haar team richten zich niet alleen op de symptomen van PMDD, maar ook op de overlap met andere lichamelijke en psychische klachten en de impact van PMDD op het dagelijks leven. Haar onderzoek kijkt naar de overlap met andere klachten die kunnen voorkomen rondom kwetsbare periodes in het leven van een vrouw, zoals de zwangerschap, de verschillen binnen de groepen en de diepgaande impact van de aandoening op familie, carrière en de samenleving als geheel. Tijdens de lotgenotendag 'Het wordt (weer) beter' van november 2024 gaf Astrid Kamperman al een glimp opvangen van de eerste resultaten van het onderzoek. Astrid neemt ons mee op een reis door de hypothetische uitkomsten en vertelt ons over de voortgang van het verzamelen van de data, terwijl ze ook enkele interessante feiten met ons deelt.
PERIOD. Team
Maak kennis met het PERIOD. Team! Dit professionele team is een aantal jaren geleden bij elkaar gekomen met hetzelfde doel, namelijk PMDD meer bekendheid geven in Nederland. Het gehele team werkt belangeloos, vrijwillig en kosteloos aan deze studie en is geheel zelfstandig tot stand gekomen.