top of page

PMDD & PMS

Leestijd: 2 min.

De term premenstrueel syndroom (PMS) heeft een lange geschiedenis, zowel klinisch als informeel. PMS wordt vaak snel genoemd om de vluchtige stemming, depressie, woede of het gedrag van een vrouw te verklaren of te verwerpen. Klinisch gezien is PMS een verzameling emotionele en / of fysieke symptomen, waaronder een opgeblazen gevoel, gevoelige borsten, toegenomen hongergevoel, huilerigheid en prikkelbaarheid.

 

Een vrouw met PMS zal meestal minder ernstige premenstruele symptomen hebben dan een vrouw met PMDD. PMS komt vaker voor dan PMDD en maar liefst 80% van de vrouwen ervaart een vorm van PMS in de tweede helft van hun menstruatiecyclus. Vrouwen kunnen milde, matige of ernstige symptomen van PMS ervaren 

Volgens het American College of Obstetricians and Gynecologists kan PMS de kwaliteit van leven van een vrouw, de interpersoonlijke relaties of het vermogen om naar werk of school te gaan, verstoren. PMS-symptomen zijn over het algemeen echter gemakkelijker te behandelen dan PMDD en vereisen geen voorgeschreven medicatie, waaronder antidepressiva. PMS is ook niet geclassificeerd als een psychische aandoening in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5e editie (DSM-5). 

Sinds 11 juni 2019 is PMDD opgenomen als diagnose in het WHO (World Health Organization, ICD-11 of disease GA34.41). Hiermee is erkend dat PMDD een neuro-endocrine aandoening is en geen psychische stoornis die sinds 2013 in het psychiatrisch handboek DSM-V staat.  

 

PMDD wordt gekenmerkt door een cluster van stemmingssymptomen die in de luteale fase van de meeste menstruatiecycli terugkeren. Naar schatting voldoet 5-8% van de vrouwen aan de criteria voor PMDD.

PMDD kan mild, matig of ernstig zijn. PMDD is de enige vorm van premenstruele stoornis die momenteel in de DSM-V wordt geclassificeerd. Hoewel PMS en PMDD vaak door elkaar worden gebruikt in de reguliere media en in de volksmond, verschillen de etiologie, diagnose en behandeling sterk. Het is belangrijk om de juiste terminologie te gebruiken bij het bespreken van PMDD, zodat bewustwording, voorlichting en behandeling correct kunnen worden bereikt. 

PMDD kan ernstige emotionele, professionele en persoonlijke schade toebrengen aan degenen die het hebben. Mensen met PMDD melden schadelijk en impulsief gedrag, waaronder het plotseling verlaten van een baan of een relatie. Anderen melden plotselinge en toegenomen gedachten over zelfmoord en zelfbeschadiging.

Aangezien vrouwen naar schatting 450 menstruaties hebben tijdens hun leven, is PMDD een diagnose op lange termijn.  

bottom of page