top of page

Medische en Wetenschappelijke Adviesraad

Stichting PMDD Nederland maakt zich sterk voor de beste zorg en kwaliteit van leven, voor alle vrouwen met de aandoening PMDD. De stichting wordt hierbij ondersteund door een Medische en Wetenschappelijke Adviesraad (MWAR). Deze bestaan uit artsen en onderzoekers. Aangezien PMDD diverse disciplines betreft zijn onze MWAR-leden afkomstig uit verschillende vakgebieden. De leden hebben een actieve inbreng bij:

  • Klankbord voor vragen van de stichting.

  • Het doen van aanbevelingen voor toekomstig beleid.

  • Reviewen van (wetenschappelijke) informatie, richtlijnen en papers.

  • Actief meewerken aan het realiseren van een aparte Nederlandse behandelrichtlijn voor PMDD.

  • Aanreiken van ontwikkelingen en thema’s die voor onderzoeken en/of publicatie in aanmerking komen.

  • Actief bemoedigen van collega’s en branchegenoten om PMDD de aandacht te geven die het nodig heeft.

  • Op de hoogte zijn en blijven van de laatste onderzoeken en informatie op het gebied van PMDD (wereldwijd).

De leden zijn:

Astrid Kamperman

Dr. A.M. Kamperman PhD

Astrid Kamperman web.jpg

Ik ben een epidemioloog en psycholoog met meer dan 20 jaar ervaring als onderzoeker. Sinds 2010 werk ik als universitair docent op de afdeling psychiatrie van het Erasmus MC. Ik ben nauw betrokken bij het onderzoek naar vrouwen met psychische klachten in en rondom de zwangerschap.

 

Daarnaast zet ik mij in om het onderzoek naar psychische gezondheid van vrouwen nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Zo ben ik voorzitter van het maandelijkse regionale Women’s Mental Health overleg en ben ik editor voor verschillende wetenschappelijke tijdschriften gericht op dit onderwerp.

 

Samen met Stichting PMDD ben ik bezig met het vormgeven van het PERIOD.-onderzoek, waarbinnen we ons gaan richten op de diagnostiek van PMDD en het in kaart brengen van de gevolgen van (het leven met) PMDD-klachten.  

Foto Jurate.PNG

Jurate Aleknaviciute

Dr. J. Aleknaviciute PhD

Ik ben Jurate Aleknaviciute, psycholoog - wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Erasmus MC. Ik heb ruime kennis op het gebied van psycho-neuro-endocrinologie en ik heb een bijzondere interesse in de biologische, psychische en sociale/relationele componenten als beïnvloedingsfactoren op je gezond voelen.

Maaike Traas.png

Maaike Traas-Hofmans

Dr. M.A.F. Traas-Hofmans

Gynaecoloog

Mijn naam is Maaike Traas-Hofmans. Ik ben werkzaam als gynaecoloog en subspecialist voortplantingsgeneeskunde en endocrinologie (hormoonleer). In Rotterdam heb ik geneeskunde gestudeerd en in Nijmegen heb ik de opleiding tot gynaecoloog en later het genoemde subspecialisme gevolgd. Ik ben getrouwd en moeder van 5 kinderen in een samengesteld gezin.

Margot Morssinkhof

PhD Student

Margot Morssinkhof.png

Ik ben Margot Morssinkhof, PhD student (en junior onderzoeker) aan het Amsterdam UMC en OLVG bij afdelingen Psychiatrie en Endocrinologie. Mijn onderzoek richt zich op de effecten van geslachtshormonen op depressie en slaap. Ik voltooide de bachelor Psychobiologie en de researchmaster Brain and Cognitive Sciences aan de Universiteit van Amsterdam, waarin ik me richtte op onderzoek over testosteron, cortisol en de anticonceptiepil.

 

Door mijn werk zie ik dat er nog veel kennis mist over de interactie tussen hormonen en mentaal welzijn. Ervaringen van mensen met hormonale stemmingsklachten, waaronder PMDD, laten ons zien dat hormonen bij sommige mensen een grote invloed kunnen hebben op mentaal welzijn. Helaas we weten nog niet voldoende over wie hier gevoelig zijn, waar dit door komt en hoe we hormonale stemmingsklachten kunnen behandelen.

In mijn rol als junior MWAR lid wil ik graag een bijdrage leveren door de MWAR te ondersteunen met recente wetenschappelijke kennis, en door mee te denken hoe we het beste toekomstig onderzoek zouden kunnen inrichten om meer te weten te komen over PMDD!

bottom of page