HST en Hoge doses progesteron therapie: Overwegingen en waarschuwingen
Leestijd: 5 min.
Recentelijk zien we een aantal ontwikkelingen met betrekking tot HST/bio-identieke hormonen die onze aandacht hebben getrokken. Hoewel wij aanmoedigen om deze ontwikkelingen te onderzoeken, zijn we ook bezorgd vanwege verontrustende berichten die we hebben ontvangen.
HST / Bio-identieke hormonen bij PMDD
Hormoonsuppletietherapie (HST), bijvoorbeeld met bio-identieke hormonen, wordt over het algemeen niet als eerste behandelingsoptie beschouwd voor PMDD. Dit komt doordat er nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de rol van HST bij PMDD.
PMDD wordt momenteel begrepen als een overgevoeligheidsreactie in de hersenen, niet als een hormonale onbalans. Hoewel HST in sommige gevallen nuttig kan zijn, zoals bij hormonale problemen tijdens de perimenopauze, wordt het niet als eerste keuze aanbevolen voor PMDD. Behandeling van PMDD met HST moet ook zorgvuldig worden uitgevoerd: omdat vrouwen met PMDD mogelijk (over)gevoelig zijn voor veranderingen in hun hormoonniveaus, kunnen ze mogelijk ook slecht reageren op hormoonveranderingen door HST.
Raadpleeg altijd een arts
De beslissing om HST te gebruiken moet individueel worden genomen onder begeleiding van een arts, die de mogelijke voordelen en risico's zal evalueren voor de specifieke situatie van de vrouw. Het is hierbij heel belangrijk op te merken dat de het effect van HST voor PMDD anders kan zijn dan voor vrouwen zonder PMDD in de menopauze vanwege de extreme gevoeligheid van vrouwen met PMDD voor hormonale schommelingen.
Hoewel we de Facebookgroep "Bio-identieke hormonen bij overgang/menopauze: evidence-based hulp + info" erkennen als een bron van informatie, willen we benadrukken dat deze groep specifiek gericht is op de algemene vrouw in de menopauze en niet op vrouwen PMDD.
We kunnen niet instemmen met het idee dat HST de universele oplossing is voor PMDD zonder wetenschappelijke onderbouwing. Ongecontroleerd gebruik van HST kan negatieve gevolgen hebben.
Hoge doses progesteron therapie
Doorgaans hebben vrouwen met PMDD vooral klachten in de fase van de cyclus waarin de progesteronspiegel in het bloed hoog is. De meesten hebben dan ook meer last, dan baat bij progesteron.
Progesterontherapie, een vorm van HST, kan voor sommige vrouwen misschien een goed effect hebben, maar we maken ons zorgen over opkomende adviezen van 'hoge dosering progesteron therapie'. Hoewel dit voor sommige vrouwen mogelijk effectief kan zijn, brengt het ook risico's met zich mee, zoals ernstige bijwerkingen waaronder suïcidaliteit.
Het is belangrijk om progesterontherapie alleen in te zetten onder toezicht van een medisch specialist die het behandeltraject blijft volgen en begeleiden. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de risico's die verbonden zijn aan de hormoonbehandeling.
Samenvattend
• Het is essentieel om te begrijpen dat er geen standaardoplossing is voor PMDD;
• PMDD is een overgevoeligheidsreactie in de hersenen;
• PMDD is géén hormonale onbalans;
• Raadpleeg altijd een arts voordat je besluit HST te gebruiken!
Bij vragen kun je altijd contact opnemen met Stichting PMDD Nederland.
Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking tussen Stichting PMDD Nederland en medisch & wetenschappelijk professionals:
Patricia Pijnacker / Linda Balk - Stichting PMDD Nederland
Dr. M.A.F. (Maaike) Traas – Hofmans - Gynaecoloog-Seksuoloog, Gelre Ziekenhuizen
Dr. D.K.E. (Dorenda) van Dijken- Gynaecoloog OLVG / Bestuurslid Dutch Menopause Society / Voorzitter Stuurgroep Women’s Health NVOG / Bestuurslid EMAS
MSc. J.A. (Josée) Kramer - Physician Assistant Gynaecologie, Amsterdam UMC/ OLVG West
Dr. A.M. (Astrid) Kamperman - PhD Hoofdonderzoeker-Universitair Docent, Erasmus MC
Dr. J. (Jurate) Aleknaviciute - PhD - Researcher, Erasmus MC
Dr. M.W.L. (Margot) Morssinkhof - PostDoc Researcher – Amsterdam UMC