Behandelopties
Leestijd: 6 min.
Wanneer je met PMDD leeft, is er helaas geen enkele optie die voor iedereen werkt. Je zult met je arts moeten samenwerken om de beste behandelingsoptie voor jou te vinden. Veel mensen vinden dat een combinatie van verschillende behandelopties het beste helpt.
Er zijn verschillende behandelopties die momenteel worden voorgeschreven om de symptomen van PMDD te beheersen. Van sommige is bewezen dat ze effectief zijn en van andere niet. Gebruik de onderstaande adviezen om je door deze opties te leiden. Sommige opties kunnen de symptomen verminderen of aanzienlijk verbeteren, terwijl andere mogelijk geen effect hebben of de symptomen na verloop van tijd zelfs verergeren. Deze opties worden opgesomd in volgorde van eerstelijns behandelingsopties tot de meest invasieve behandeloptie. Raadpleeg altijd je behandelend arts voordat je stopt of begint met medicijnen of behandelingen.
De volgende behandelingsopties zijn geëvalueerd voor PMDD
Veranderingen in levensstijl
Veranderingen in levensstijl is de eerste stap om de symptomen van PMDD te helpen minimaliseren. Zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging en eet een dieet dat rijk is aan eiwitten, complexe koolhydraten, fruit en groenten, dit vormt de basis van elk behandelplan. Hoewel het een uitdaging kan zijn om een gezond dieet te volgen en voldoende beweging te krijgen tijdens de luteale fase, kan het verminderen van stress en voldoende slaap van vitaal belang zijn om een cyclus te overleven.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat vrouwen over het algemeen meer slaap nodig hebben dan mannen. Voor vrouwen werd verminderde slaap geassocieerd met een significant verhoogd risico op hartaandoeningen en diabetes, evenals met meer stress, depressie, angst en woede. Terwijl snelle gedachten en angst (twee veel voorkomende symptomen van PMDD) gemakkelijk kunnen bijdragen aan slaapgebrek, is bewezen dat lichaamsbeweging de kwaliteit van de slaap verbetert en het vrouwen helpt sneller in slaap te vallen.
Bij vrouwen met milde PMDD-symptomen moeten deze interventies worden geprobeerd vóór een farmacologische behandeling wordt gestart. Hoewel solide bewijs ontbreekt, bevelen clinici over het algemeen aan dat patiënten met PMS of PMDD de inname van cafeïne, alcohol, nicotine, suiker en natrium moeten verminderen of elimineren.
Dieet en voeding
Iedereen zal profiteren van een compleet en voedzaam dieet. Degenen met PMDD zullen er nog meer van profiteren. Studies tonen een sterke correlatie aan tussen wat we eten en emotioneel welzijn. Een veel voorkomend symptoom van PMDD is een intens verlangen naar voedsel tijdens de luteale fase, met name voedsel met veel koolhydraten en dat is niet zomaar. Koolhydraten beïnvloeden de productie van serotonine die direct en indirect de stemming, seksueel verlangen, eetlust, slaap, geheugen, lichaamstemperatuur en sociaal gedrag regelt. Terwijl serotonine in de hersenen wordt geproduceerd, bevindt ongeveer 90% van onze serotoninevoorraad zich in het spijsverteringskanaal en in de bloedplaatjes. Het verband tussen stemming en eten is duidelijk.
Het is echter belangrijk om de juiste soort koolhydraten te kiezen, omdat de keuze van de verkeerde soort de symptomen kan verergeren. Voedingsmiddelen met een hoog koolhydraatsuiker gehalte hebben het tegenovergestelde effect en verminderen serotonine. Al hunkert je lijf naar slechte koolhydraten, het kiezen van goede koolhydraten zal je de gewenste boost geven.
Naast een uitgebalanceerd dieet kunnen, na een bloedonderzoek, de volgende supplementen ook ondersteunend zijn:
-
Vitamine B6
-
Vitamine E
-
Calciumcarbonaat
-
Magnesium
-
Tryptofaan
Teunisbloemolie en Vitex Agnus-Castus lijken effectief te zijn voor het behandelen van gevoelige borsten en lichamelijke ongemakken die typisch gepaard gaan met PMS. Er is geen definitief bewijs dat deze kruidensupplementen een positief effect zullen hebben op de emotionele symptomen van PMDD.
Orale anticonceptiva (OCP, de Pil)
Orale anticonceptiva zijn ook een eerstelijnsbehandelingsoptie voor PMDD. De pil bevat twee vormen van vrouwelijke hormonen, waaronder ethynylestradiol (oestrogeen) en drospirenon (progestageen/synthetisch progesteron). Sommige pillen bevatten mogelijk alleen progestageen.
Bij een dagelijkse inname gaan deze hormonen door de bloedbaan naar de hypofyse om de afgifte van LH en FSH te voorkomen, wat op zijn beurt de groei van een eicel tijdens de eisprong voorkomt.
Deze medicijnen kunnen symptoomverlichting bieden door de fluctuatie van hormonen tijdens de menstruatiecyclus van een vrouw te reguleren. Hoewel OCP's volgens de American Academy of Family Physicians niet consistent effectief zijn bij de behandeling van PMDD.
OCP's zijn mogelijk niet voldoende als stemmingssymptomen prominent aanwezig zijn en bij sommige patiënten kunnen deze medicijnen dysforie (een bekende bijwerking van sommige anticonceptiepillen) verergeren bij veel vrouwen met en zonder PMDD. De toename van de symptomen lijkt vooral voor te komen bij vrouwen met een gevoeligheid voor progesteron en bij vrouwen met PMDD. Recente studies wijzen op een direct verband tussen het vrouwelijke hormoon progesteron en PMDD. Alle OCP's bevatten progesteron en kunnen de symptomen verergeren.
In gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken zijn de enige anticonceptiepillen die verbetering van de PMDD-symptomen hebben laten zien, pillen die bestonden uit een combinatie van ethynylestradiol en drospirenon (zoals de Yaz en Yasmin) of estradiol en nomegestrol (zoals de Zoely). Van deze pillen is aangetoond dat ze verlichting bieden van zowel de fysieke als de psychologische PMDD-symptomen met een verbetering van de gezondheid en de gerelateerde kwaliteit van leven.
SSRI's
Verschillende soorten van de selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI) zijn goedgekeurd door de FDA om angst- en depressieve symptomen bij PMDD te behandelen. Deze medicijnen reguleren de niveaus van de neurotransmitter serotonine in de hersenen en worden vaak beschouwd als eerstelijnsbehandeling voor PMDD.
SSRI's waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn bij de behandeling van PMDD, zijn onder meer:
-
Fluoxetine (Prozac, Sarafem)
-
Sertraline (Zoloft)
-
Paroxetine (Seroxat, Paxil)
-
Citalopram (Cipramil, Celexa)
-
Escitalopram (Lexapro)
Zo'n 70% van de vrouwen vertelt verlichting van symptomen te ervaren bij haar behandeling met een SSRI. Bijwerkingen kunnen optreden bij maximaal 15% van de vrouwen en omvatten misselijkheid, angst en hoofdpijn.
SSRI-medicatie voor de behandeling van PMDD kan continu worden voorgeschreven of alleen tijdens de 14-daagse luteale fase (tweede helft) van de menstruatiecyclus ingenomen worden. Van andere soorten antidepressiva (tricyclische antidepressiva en MAO remmers) en Lithium is niet aangetoond dat ze effectief zijn bij de behandeling van PMDD. Het vinden van de juiste dosering is de sleutel tot de effectiviteit van SSRI's.
Het is aangetoond dat deze vorm van behandeling de prikkelbaarheid, depressieve stemming, dysforie, opgeblazen gevoel, gevoelige borsten, veranderingen in eetlust en psychosociale functie verbetert.
Stemmingsstabilisatoren
Vrouwen met PMDD worden vaak verkeerd gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis vanwege de cyclische aard van beide stoornissen. Vanwege deze tragische verwarring krijgen vrouwen vaak medicijnen voorgeschreven om een bipolaire stoornis te behandelen, die stemmingsstabilisatoren worden genoemd.
Stemmingsstabilisatoren zijn niet goedgekeurd of geschikt voor de behandeling van PMDD.
Deze medicijnen zijn onder meer:
-
Quetiapine (Seroquel)
-
Lithium (Camcolit)
-
Carbamazepine (Tegretol)
Bijgewerkt op 22 maart 2017
1. Melissa Conrad Stöppler, MD. 2015. 'Premenstruele dysfore stoornis (PMDD) Symptomen, oorzaken, behandeling - Wat is de behandeling voor PMDD? - Medicinenet '. Medicinenet. Toegang tot 19 augustus 2015. http://www.medicinenet.com/premenstrual_dysphoric_disorder_pmdd/page4.htm .
2. Meir Steiner, Teri Pearlstein, Lee S. Cohen, Jean Endicott, Susan G. Kornstein, Carla Roberts, David L. Roberts en Kimberly Yonkers. Journal of Women's Health. Januari / februari 2006, 15 (1): 57-69. doi: 10.1089 / jwh.2006.15.57. Toegang tot 25 november 2015. http://www.medicinenet.com/premenstrual_dysphoric_disorder_pmdd/page4.htm
3. Arhp.org ,. 2015. 'Anticonceptie: hoe hormonen werken om zwangerschap te voorkomen'. Toegang tot 25 november 2015. https://www.arhp.org/hormonalcontraception/ .
4. Plannedparenthood.org ,. 2015. 'Anticonceptiepillen - Anticonceptiepil - De pil'. Toegang tot 25 november 2015. https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill .
5. Bhatia, Subhash. 2015. 'Diagnose en behandeling van premenstruele dysfore stoornis - Amerikaanse huisarts'. Aafp.Org. Toegang tot 25 november 2015. http://www.aafp.org/afp/2002/1001/p1239.html .
6. Melissa Conrad Stöppler, MD. 2015. 'Premenstruele dysfore stoornis (PMDD) Symptomen, oorzaken, behandeling - Wat is de behandeling voor PMDD? - Medicinenet '. Medicinenet. Toegang tot 25 november 2015. http://www.medicinenet.com/premenstrual_dysphoric_disorder_pmdd/page4.htm .
7. Dawn Stacey M.Ed, LMHC. 2015. 'Werkt de pil als een PMDD-behandeling?'. About.Com Gezondheid. Toegang tot 25 november 2015. http://contraception.about.com/od/Benefits/f/PMS-PMDD.htm .
8. Knowledgex.camh.net ,. 2015. 'Soorten stemmingsstabilisatoren'. Toegang tot 25 november 2015. http://knowledgex.camh.net/amhspecialists/resources_families/mood_stabilizers_upm/Pages/types.aspx .
9. J, Studd. 2015. 'Ernstig premenstrueel syndroom en bipolaire stoornis: een tragische verwarring. - Pubmed - NCBI '. Ncbi.Nlm.Nih.Gov. Toegang tot 25 november 2015. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22611228 .
10. Psycheducation.org ,. 2015. 'Veelgestelde vragen over behandeling | Psycho-educatie '. Toegang tot 25 november 2015. http://psycheducation.org/treatment/treatment-details/ .
11. Danno K, et al .; 2015. 'Homeopathische behandeling van premenstrueel syndroom: een casusreeks. - Pubmed - NCBI '. Ncbi.Nlm.Nih.Gov. Toegang tot 29 november 2015. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23290881 .
12. Hri-research.org Hri-research.org ,. 2016. Toegang tot 8 januari 2016. https://www.hri-research.org/wp-content/uploads/2014/07/HRI_ResearchArticle_23_Klein-LaansmaJong_PMS.pdf .
13. JJ, Wurtman. 2016. "Brain Serotonin, Carbohydrate-Craving, Obesity And Depression. - Pubmed - NCBI". Ncbi.Nlm.Nih.Gov. Toegang tot 10 januari 2016. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8697046 .
14 Bouchez, Colette. 2016. "Serotonine: 9 vragen en antwoorden". Webmd. Toegang tot 10 januari 2016. http://www.webmd.com/depression/features/serotonin .
15. WebMD ,. 2016. "Serotonine: 9 vragen en antwoorden". Toegang tot 10 januari 2016. http://www.webmd.com/depression/features/serotonin?page=2 .
16. Gebruiker, Super. 2016. "Koolhydraten en depressie". Cyclediet.Com. Toegang tot 10 januari 2016. http://www.cyclediet.com/carbs-depression .
17. B, lente. 2016. "Recent onderzoek naar de gedragseffecten van tryptofaan en koolhydraten. - Pubmed - NCBI". Ncbi.Nlm.Nih.Gov. Toegang tot 10 januari 2016. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6400041 .
18. WebMD ,. 2016. "PMS: dieet-do's en don'ts". Toegang tot 10 januari 2016. http://www.webmd.com/women/pms/features/diet-and-pms?page=2 .
19. Bhatia, Subhash. 2016. "Diagnose en behandeling van premenstruele dysfore stoornis - Amerikaanse huisarts". Aafp.Org. Toegang tot 10 januari 2016. http://www.aafp.org/afp/2002/1001/p1239.html#afp20021001p1239-b24 .
20. Sarah L. Berga, MD; Jessica B. Spencer, MD, MS; Celia E. Dominguez, MD. 2007. "PMDD Spotlight: diagnose en behandeling". Medscape. Toegang tot 11 januari 2016. http://www.medscape.org/viewarticle/563338 .
21. WebMD ,. 2014. "Progesteron". Toegang tot 26 januari 2016. http://www.webmd.com/women/progesterone-15286?page=3 .
22. Skovlund, Charlotte Wessel, Lina Steinrud Mørch, Lars Vedel Kessing en Øjvind Lidegaard. 2016. "Vereniging van hormonale anticonceptie met depressie". JAMA Psychiatry 73 (11): 1154. American Medical Association (AMA). doi: 10.1001 / jamapsychiatry.2016.2387. http://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2552796 .
23. "Pilot Data on the Feasibility And Clinical Outcomes of a Nomegestrol Acetate Oral Contraceptive Pill in Women With Premenstrual Dysphoric Disorder." Frontiers in Endocrinology. Emily Robertson, Caroline Thew, Natalie Thomas, Leila Karimi and Jayashri Kulkarni. published: 24 September 2021 doi: 10.3389/fendo.2021.704488