top of page

Natuurlijke overgang

Leestijd: 2 min.

De drie fases van de natuurlijke overgang  

Wat houdt die overgang nou in? Je kunt maar beter voorbereid zijn. 80% van de vrouwen ervaart klachten tijdens deze hele transitie. Binnen die 80% is er een groep vrouwen van 20% die ernstig gebukt gaat onder de overgang (PMDD is hierin niet meegenomen). Dit zijn de drie fases:


1. De perimenopauze 

Onze hormonen (oestrogeen en progesteron) nemen af vanaf ons 35ste levensjaar! Iets waar maar weinig vrouwen bij stilstaan. De meeste vrouwen gaan hiervan wat merken als ze gemiddeld 45 jaar zijn. De PMDD-vrouw zal dit gevoel veel eerder opmerken omdat zij zeer sensitief is voor hormoonschommelingen. Deze fase kan gemiddeld drie tot 10 jaar duren.

De perimenopauze staat erom bekend dat de hormoonschommelingen op zijn ergst zijn. Met grote pieken en dalen. Dit kan per uur/dag/week verschillen (bloedprikken heeft geen zin in deze fase; het blijft een momentopname). De klachten die je kunt krijgen zijn veel en divers. Het begint vaak met slecht slapen, nachtzweten, prikkelbaar, sterk vermoeid zijn, spier- en gewrichtspijnen en grote stemmingswisselingen.

Angst- en paniekaanvallen kunnen getriggerd worden. Ook je cyclus kan gaan veranderen, te laat, te vroeg, korter, heviger, het slaat 1 maand over of vaker. Het kan heel erg onregelmatig worden. 

2. De menopauze 

De menopauze bestaat slechts uit 1 dag. Deze menopauze dag wordt genoemd nadat je precies 12 maanden lang (van nature) niet meer ongesteld bent geweest. Daarna kom je terecht in de; 

3. De postmenopauze 

Deze fase kan, als je pech hebt ook nog wat jaren duren, maar kan ook korter zijn (dit is erg individueel). Je hormonenschommelingen zijn minder frequent en ook lang niet meer zo heftig als in de perimenopauze. Aan het einde van deze fase bereik je een nieuwe balans. Je bent nu 80% van je oestrogeen blijvend kwijt. 20% wordt nog steeds aangemaakt door je lichaam, alleen nu niet meer door je eierstokken maar door je bijnieren en je vetcellen. Je progesteron staat nagenoeg op nul en deze blijft ook op nul.  

 
Als vrouwen eenmaal door de overgang heen zijn, hebben ze het er vaak over dat ze aan de andere kant zijn aangekomen. Ze voelen zich rustiger, kalmer en veel meer in balans. Bloedprikken kan nu wel, want je FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) en je LH (Luteïniserend Hormoon) is nu blijvend verhoogd. Een hele transitie heeft zich lichamelijk en geestelijk plaatsgevonden. Je bent vanaf daar blijvend in de postmenopauze voor de rest van je leven. 

bottom of page