top of page

Wat kan helpend zijn in een emotioneel gesprek ...

Zie je het voor je? Een vrouw die huilt, boos is en schreeuwt. Daarnaast is ze depressief en heeft ze soms suïcidale gedachtes. Ze trekt zich terug of ze slaat met deuren. Angst en paniek zijn daarbovenop ook aanwezig, ze grauwt en snauwt tegen iedereen die maar te dicht bij haar in de buurt komt en ze is ook nog eens totaal niet voor rede vatbaar.


Wij kunnen je vertellen dat deze vrouw dan in grote PMDD-nood zit. Je ziet niks aan de buitenkant maar neem van ons aan dat er zich vanbinnen een orkaan afspeelt. De oestrogenen zijn na de eisprong nu gedaald, de progesteron stijgt als een malle en je hebt een hormoonschommeling waar je u tegen zegt. De PMDD krijgt de vrije hand en neemt "bezit" van de vrouw. Weet dat ze dit niet met opzet doet, zij wordt geregeerd op dat moment door haar hormonen. En nee, ze stelt zich niet aan, ze heeft hulp nodig en vooral heel veel liefde, geduld en begrip zijn van belang om haar door een helse week weer verder te helpen.


Hoe ga je daar als partner of naasten nu mee om?


Communiceer; dat is de sleutel om in verbinding te blijven met elkaar. En neem haar serieus, ze is ziek. Dit kan lastig zijn omdat ze je wellicht wegduwt. De aanhouder wint en kom haar tegemoet. Hieronder een paar helpende openingszinnen waarin ze wellicht tot praten komt....

207 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page