top of page

Unieke Nederlandse Studie naar PMS/PMDD gelanceerd

Rotterdam, 9 april 2024


Vandaag, vlak na aanvang van PMDD Awareness Maand, is de officiële lancering van de PERIOD. studie aangekondigd door Stichting PMDD Nederland in samenwerking met de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC. De PERIOD. studie, die staat voor "Phenotypes and experiences of reproductive affective disorders among women in the Netherlands", markeert een mijlpaal als allereerste wetenschappelijke studie naar PMDD op Nederlandse bodem.


Het doel van de PERIOD. studie is om diepgaand inzicht te krijgen in de verschillende fenotypen en ervaringen van vrouwen in Nederland die lijden aan premenstruele stemmingsstoornissen, zoals PMS, PMDD en PME. Door dit onderzoek willen we niet alleen de impact van deze aandoeningen beter begrijpen, maar ook mogelijke oorzaken, risicofactoren en variaties in symptomen identificeren. Het uiteindelijke doel is om meer effectieve diagnostische en behandelingsstrategieën te ontwikkelen, die kunnen bijdragen aan een verbeterde kwaliteit van leven voor vrouwen die hiermee te maken hebben.


Oproep tot deelname aan de studie

Stichting PMDD Nederland en het Erasmus MC roepen vrouwen op die aan de volgende inclusiecriteria voldoen om deel te nemen aan de PERIOD. studie:

• biologische vrouwen met (ernstige) PMS/PMDD

• in de leeftijd tussen 16 en 60 jaar

• met een regelmatige cyclus

• met of zonder anticonceptie.


Wanneer je momenteel in verwachting bent of geen dagelijkse toegang hebt tot een mobiele telefoon, computer, laptop of tablet kun je helaas niet deelnemen aan deze studie. Op dit moment vindt de studie alleen plaats in de Nederlandse taal.


Individuen die aan deze criteria voldoen en geïnteresseerd zijn in deelname kunnen vanaf nu terecht op www.pmddnederland.nl/period-studie


PERIOD. studie – een uniek voorbeeld van Citizen Science

De PERIOD. studie is niet alleen opmerkelijk vanwege haar onderwerp, maar ook vanwege de unieke samenwerking die eraan ten grondslag ligt. Dit onderzoek is tot stand gekomen dankzij een volledige inzet van burgerwetenschap (Citizen Science), waarbij alle betrokkenen vrijwillig hebben bijgedragen aan het onderzoek gedurende een periode van drie jaar. Wat drie jaar geleden begon als een eerste ontmoeting, onder leiding van hoofdonderzoeker Astrid Kamperman, is uitgegroeid tot een goed doordacht onderzoeksprotocol. Dit protocol is niet alleen gebaseerd op wetenschappelijke expertise, maar ook op de ervaringen vanuit Stichting PMDD Nederland.


Donaties voor aanvullend onderzoek

Hoewel een crowdfund actie in 2023 voldoende middelen heeft opgeleverd om de basiskosten te dekken, blijft er behoefte aan donaties voor vervolgonderzoeken, met name voor laboratorium- en bloedonderzoek. Er is momenteel geen externe financiering beschikbaar.

Donaties kunnen worden gedaan via de volgende link:


Voor meer informatie over de PERIOD. studie, kan men contact opnemen via period@erasmusmc.nl of kijk op www.pmddnederland.nl/period-studie 

Download hier het persbericht:


2404-persbericht-lancering-period-studie-final
.pdf
Download PDF • 178KB

486 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page