top of page

NVOG Rapport 'Maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen'

Vrouwenkwaaltjes blijken een serieuze realiteit met een veel grotere impact dan voorheen bekend, volgens het recente rapport van het NVOG-project 'Maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen'. De bevindingen werden gisteren gepresenteerd tijdens het symposium 'Maatschappelijke Acceptatie van Vrouwspecifieke Aandoeningen'. Deze bevindingen benadrukken dat deze aandoeningen niet alleen het dagelijks leven van vrouwen beïnvloeden, maar ook aanzienlijke gevolgen hebben voor de maatschappij als geheel.


NVOG project onder de aandacht bij RTL Nieuws

NVOG project

Astrid Vollebregt, gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis en voorzitter van het NVOG-project, samen met gynaecoloog Judith Huirne, hoogleraar benigne gynaecologie in Amsterdam UMC en voorzitter van de Koepel Wetenschap van de NVOG, presenteerden het rapport tijdens het symposium. Het rapport is aangeboden aan demissionair minister Kuipers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Dit project heeft voor het eerst in kaart gebracht waar kennis ontbreekt, wat de impact van vrouwspecifieke aandoeningen is en wat het de maatschappij kost. Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met huisartsen, seksuologen, zorg-economen, Federatie Medisch Specialisten en vrouwenorganisatie WOMEN Inc., werpt een nieuw licht op deze aandoeningen die vaak als normale bijverschijnselen worden afgedaan.


PMDD op de kaart

Stichting PMDD Nederland heeft als een van de patiëntenorganisaties aan mogen sluiten bij dit project. Naast PMS staat nu eindelijk ook PMDD op de kaart en is het maar weer eens pijnlijk duidelijk geworden hoe onbekend PMDD nog steeds is. Hoewel PMS en PMDD in dit rapport nog steeds in één adem genoemd worden is de oorzaak daarvan heel concreet in twee zinnen samen te vatten:

“Binnen PMS/PMDD is er nog veel onduidelijk over de diagnose. Een goed afgebakende definitie en meer consensus tussen hulpverleners zou hieraan bijdragen.”

En die diagnose, dat is precies waar wij een start mee gaan maken binnen de PERIOD studie samen met het Erasmus MC. Daarover binnenkort meer.


Het volledige rapport, inclusief samenvatting en vervolgstappen, is beschikbaar op de website van de NVOG.


184 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page