top of page

Medisch Spectrum Twente (MST)

Op naar Enschede!

Wat maken we toch mooie stappen! Soms zit daar een héle grote stap tussen. Dat zijn voor ons pareltjes, op weg naar veel meer bewustwording omtrent PMDD. Zo hebben we aan 25 - 30 artsen in de gynaecologie (ook artsen in opleiding) kunnen vertellen over PMDD.


Op 8 november 2021 jl. gaven wij een presentatie aan het MST. Medisch Spectrum Twente is één van de grootste topklinische opleidingsziekenhuizen. Zij hebben een eigen bij- en nascholing beleid voor hun medewerkers, hun doelgroep is:

  • Artsen (in opleiding) binnen uiteenlopende specialismen.

  • Verpleegkundigen (in opleiding) binnen uiteenlopende specialismen.

  • Paramedici.

  • Ondersteunende diensten.

Om de kwaliteit en veiligheid van de zorg te garanderen en te verbeteren, biedt Medisch Spectrum Twente (MST) haar medewerkers elk jaar (verplichte) bij- en nascholing aan. Het gaat hier om scholing die iedere medewerker nodig heeft om goed te blijven functioneren in zijn of haar huidige functie. Naast dit standaard aanbod is maatwerk ook een mogelijkheid. MST geeft desgewenst onderwijskundig advies en begeleidt bij- en nascholingstrajecten.


In onze presentatie werd er een stuk verteld door Heleen Bruil uit en over ervaringsdeskundigheid, Petra van den Doel nam het stokje daarna over, zij ging in op de etiologie en achtergrond van PMDD en Astrid Kamperman (een lid van onze Medische Adviesraad) nam het deel onderzoek & wetenschap voor haar rekening. We hebben hen mogen uitleggen waar we op dit moment staan qua onderzoek op PMDD-gebied in Nederland. Dát kan echt stukken beter en is ook noodzakelijk.


De huidige richtlijnen zijn verouderd

Ook hebben we kunnen overbrengen dat PMDD een aparte richtlijn dient te verkrijgen.

Nu wordt PMDD vaak weggezet binnen de gynaecologie als PMS of een ernstige vorm daarvan, terwijl PMDD een eigen aanpak nodig heeft en verdient. De huidige richtlijnen die nu vanuit de NVOG bestaat, zijn vanuit 2011. Dat betekent in de praktijk dat artsen achterlopen qua kennis én dat merken de PMDD-vrouwen die nu hulp nodig hebben. Als laatste konden we nog toelichten waar onze stichting voor staat en waarom we zijn opgestaan.


Uit de reacties hebben wij mogen vernemen dat men onder de indruk was wat voor impact PMDD heeft op een vrouwenleven. 45 minuten lang is er naar ons geluisterd! Wat ons betreft blijven we onze kennis ook op deze manier verspreiden binnen Nederland.


Wij danken het MST voor hun uitnodiging en dat zij open stonden voor onze kennis!

 
 
 

Comments


bottom of page