Er werd ons gevraagd of wij deze maand aandacht willen geven aan het onderwerp HMB (Hevig Menstrueel Bloedverlies). Natuurlijk doen wij dat, dit is iets wat ook erg onderbelicht is en dit kan ook zeker bestaan naast het hebben van PMDD. De website hevigbloedverlies en de campagne Bloedserieus zijn een initiatief van Hologic.
Symptomen van HMB zijn:
een korte cyclus (minder dan 21 dagen)
een langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen)
hevige menstruatiepijn
veel bloedverlies (driekwart longdrinkglas of meer) en het verlies van grotere stolsels
Vrouwen met HMB hebben vaak meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig om doorlekken te voorkomen en moeten tampons en maandverband soms om de 1-2 uur verwisselen. Vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede) is een veelvoorkomende lichamelijke klacht.
Tijdens de jaarlijkse Bloedserieus campagnemaand in november geven ziekenhuizen, vrouwenklinieken, zorgprofessionals en gezondheidsplatforms extra voorlichting over mogelijke oorzaken en symptomen van HMB én de behandelopties die er zijn in de eerstelijns en tweedelijns zorg. Meer informatie over HMB is te vinden op de website hevigbloedverlies Daar is ook een agenda opgenomen op de pagina hevigbloedverlies/bloedserieus met geplande events in de maand november.
In de pre-menopauze krijgt 1 op de 5 vrouwen hiermee te maken. In Nederland alleen gaat het om ongeveer 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Feitelijk is de groep vrouwen met een abnormaal hevige menstruatie vele malen groter. HMB (ook wel menorragie genoemd) kan namelijk ook het symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals een stollingsstoornis, endometriose, adenomyose of PCOS. Uit online survey van Radboudumc onder meer dan 42.000 vrouwen bleek dat 54% van de ondervraagden haar menstruatie als te hevig ervaart en dat 38% daarvan zoveel klachten ondervindt dat de agenda er op moet worden aangepast. Slechts 48,6% is daarover open tegen familie of vrienden.
Meer openheid over menstruatieproblemen is belangrijk. HMB is een aandoening die nogal wat impact heeft: lichamelijk, psychisch en sociaal. Vrouwen met HMB hebben dan ook een bloedserieus verhaal. Dat verhaal hoor je alleen zelden en dat is raar. De voorlichtingscampagne Bloedserieus moedigt vrouwen daarom aan hun menstruatieverhaal wél te delen. Met elkaar én met de arts. Te veel vrouwen wachten te lang voordat zij medische hulp zoeken. Als zij dit al doen.
Uit een online survey onder 1.004 Nederlandse vrouwen met HMB-klachten bleek bijvoorbeeld dat slechts 54% naar de huisarts gaat – bijna de helft doet dat dus niet – en slechts 27% vervolgens bij de gynaecoloog belandt. Meer dan de helft (60%) denkt nog altijd dat menstruatieproblemen er nu eenmaal bij horen. Driekwart (75%) weet niet dat HMB een medisch erkende aandoening is. Meer dan een kwart (27%) denkt dat de huisarts toch niets kan doen. Maar liefst 35% had eerder medische hulp gezocht als men had geweten dat HMB ofwel menorragie een erkende aandoening is en 28% was eerder naar de huisarts gegaan als men had geweten dat er meerdere, eenvoudige behandelopties bestaan.
Referenties:
Schoep ME, Nieboer TE, van der Zanden M, Braat DDM, Nap AW. The impact of menstrual symptoms on everyday life: a survey among 42,879 women, American Journal of Obstetrics and Gynecology (2019). doi: 10.1016/j.ajog.2019.02.048.
Heavy Periods, online survey among 1,004 women who have experienced heavy periods in the past 3 years (18+), 14th to 18th September 2018, 24 september 2018, 3 Monkeys Zeno for Hologic Benelux.
Comments